Fascet

Emoties

Emoties zijn als lucht voor onze longen. Ze wijzen ons de weg in ons leven en daarom is het van belang om aandacht te hebben voor onze emoties en deze niet te willen onderdrukken.

In onze cultuur vinden we het vaak lastig om over onze emoties te praten en daarmee om onze werkelijke behoeftes te benoemen. Als we onze gevoelens onderdrukken, worden onze behoeftes niet vervuld en dat kan leiden tot somberheid, depressiviteit (psychische klachten), maar ook tot allerlei niet verklaarbare lichamelijke klachten.
Er zijn veel verschillende emoties en door onderdrukken versterken we deze. Als we angst onderdrukken, dan verergert de angst juist, omdat deze er niet mag zijn. Met andere woorden er is angst voor de angst. Het gevolg is dat deze onderdrukte angst ergens vast gaat zitten in je lijf of je geest. Angst vindt dan een plek om zich te nestelen. Deze cirkel geldt voor veel andere emoties.
Bijvoorbeeld verdriet, als verdriet er niet mag zijn, zal deze verergeren en toch laten we het niet toe, waardoor woede kan ontstaan uit angst om gekwetst te worden.

Door te luisteren naar je emotie, zorg je ervoor dat het lichaam de emoties kan verminderen of zelfs stoppen en door te luisteren naar je emotie kun je aandacht geven aan je onvervulde behoefte, waardoor je in staat bent om hier mee aan de slag te gaan.

‘De sleutel’ vinden tot een blijvende verandering is vanuit jezelf, wat beweegt jou in je leven, wat doet er voor jou toe, welke kwaliteiten zijn aanwezig, waar word je blij van, welke levenservaring is aanwezig en kun je gebruiken. In het leven varen we op emoties en door hiermee te werken zijn we beter in staat om onszelf en onze naaste te begrijpen, te steunen, te vergeven, te laten groeien.

Emoties