Fascet

Systeemtherapie

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie gericht op relaties in hun context. Een systeem is een groep mensen die samen zijn, bijvoorbeeld een gezin, een familie, partners, een school of een (familie)bedrijf.

Een systeemtherapeut kijkt naar de interacties in een systeem, elk individu beinvloedt immers de andere systeemleden.  Als er conflicten zijn in een systeem kan dat leiden tot allerlei klachten bij de systeemleden.
De systeemtherapeut doet interventies om zo tot de kern van het probleem te komen en samen met het systeem uit het conflict te komen. De systeeminterventies  zorgen voor de gewenste verandering, waardoor er herstel en groei optreedt door begrip en ondersteuning van het hele systeem. Het risico op een terugval vermindert, omdat alle systeemleden mee veranderen. Er ontstaat een nieuw gezond systemisch evenwicht.
Systeemtherapie is dan ook breed inzetbaar, bij bijvoorbeeld gezins- en relatieproblemen, maar oa. ook bij lichamelijke- en psychische klachten, bij geweld in gezinnen. Het is belangrijk om in een vroeg stadium te werken aan gezonde relaties, waardoor klachten verminderen en het systeem gezond kan functioneren.
Voorkomen is immers beter dan genezen!
Systeemtherapie Voor meer informatie over systeemtherapie, zie:
https://www.nvrg.nl/systeemtherapie